Ana içeriğe atla
Kartlı Geçiş Sistemi, Spor Salonu Turnike, Kartlı Turnike Sistemleri

XING Profil, Mix Profil, Medium Profil

Fitness Programı, Turnike, Spor Salonu Aletleri

Egzersizleri Doğru Formda Yapmazsak Ne Olur?

Selamlar herkese,


Önceki yazımda kendinizde gelişim görmek istiyorsanız dikkat etmeniz gereken 3 şeyden birinin egzersizleri düzgün şekilde yapmak olduğunu söylemiştim. Düzgün şekilde derken  "roar" "roar" diye anırarak kalçayı neredeyse yere değdirecek pozisyonda, dirsekler dışa bakacak şekilde tam inip kalkmadan karizmatik şekilde çekilmeye çalışan şınavları kastetmiyorum. Düzgün form, yaptığınız egzersizden %100 faydalanmanızı, kaslarınızın iyi ve eşit bir biçimde gelişmesini sağlar. Eşitden ne kastetdiğimi birazdan yazacağım ama önce daha önemli bir şeyden bahsedeceğim.

Hepinizin çevresinde şöyle bir adam vardır; spora yeni başlamışsınızdır ve o adamla  ( ki genelde uzun zamandır spor yapmıyordur ya da çok önceden bırakmıştır) spor hakkında konuşurken size şunu der : " ya ben eskiden 50 barfisk çekiyodum da işte hayat şartları bizi bu..." 50 mi? Ceninken mi çekiyordun oğlum 50 tane? 5 kg 5gramken mi? Ya da "60 tane şınav çekiyodum da şu an 5 tane anca çekebiliyorum" falan der. Ben size bir söyleyim bu adamların %90'ı 60 tane şınav falan çekmiyordu, çektiğini "sanıyordu." O çektikleri çok çok büyük olasılıkla yanlış formda olup, tam aşağı yukarı inmeden az kilolu halleriyle yaptıkları yarım şınavlardı. O devirler kapandı yaa, Medyum Memiş Keto'yu falan tokatladı biteli çok oldu o şınavlar. İnsan da bu tarz adamlarla konuşurken ister istemez kendinden şüpheleniyor; "Lan bu o zamanlar 50 tane çekiyormuş ben 50 tane çekene kadar ohooo... Niye ben şınavı az çekiyorum yaa çok yavaş mı gelişiyorum acaba?" vs sorular sorduruyor kendine. Kısa cevap olarak; hayır sen yavaş gelişmiyorsun, o şınav çektiğini sanıyordu. Şınav o kadar güzel ve temel bir hareket ki günümüzde bu hareketin değerini bayağı bir aşağı düşürmüş bu vücutcu güruh. Resmen gavur deyimiyle "underrated" hareketlerin başında geliyor. Bazı temel hareketlerin düzgün formlarını başka yazıda yazarım diyorum o yüzden şınavın doğru formlarını falan da o yazıda anlatırım inşallah.

Heh şimdi lafı bu kadar dolandırdıktan sonra önemli meseleye döneyim. Egzersizleri doğru formda yapmamak bize ne kaybettirir? Sıra sıra gidelim. Bana göre en önemlisi kendini kandırma alışkanlığı edindirmesi. Eğer siz sırf gittiğiniz salonda veya dışarıdaki karşı cinse ezik görünmeyeyim diye, sırf çok tekrar yapıyormuş gibi gözükmek için yarım yamalak şınav çekerseniz, ya da salondaki sizden daha kaslı ve gelişmiş adamlara zayıf görünmeyim, aman ayıp olmasın diye barfiksde tam inip kalkmazsanız sadece yaptığınız o küçük bölüm gelişir. Yani eğer şınavda tam inip kalkmıyorsanız,  kaslarınızın belki de %40'ı çalışmıyor hale geliyor. Bunu da ne için feda ediyoruz? Soyut bir kavram olan "sayılar" için.  Siz gerçekten bu soyut olan kavramların kaslarınızı geliştireceğine inanıyor musunuz? Kaslarınızı geliştirecek olan kaslarınızın çalışma şekli mi, yoksa kimisi için az kimisi için çok olan bu sayılar mı? Malesef günümüzde bu rep(tekrar)=güç kavramını o kadar benimsemişiz ki, az tekrar yapınca güçsüz gözükeceğimiz için hızlı ve yanlış şekilde yaparak kendimizi güçlü hissetmeye çalışıyoruz. Aslında kendimizden çok başkalarına güçsüz görünmemek çoğumuzun derdi. Güçsüz görünmekten nefret ediyoruz. Kısacası kendimizi kandırıyoruz. Sizin barfiksi çok yavaş bir şekilde çekmeniz, 3-4 tane hızlı barfiks çekmenizden daha zordur. O yüzden başkalarının ne dediğini, ne düşündüğünü umursamadan hareketi en doğru şekilde yapmak, sizin kaslarınızın gelişimi için en doğrusu olur. Zaten sporu kendiniz için yapıyorsunuz, başkalarının saçma sapan, gelip geçiçi düşünceleri için değil. Birinin "ben 25 tane barfiks çekiyorum eheh" dediği yerde gidip aslanlar gibi en doğru şekliyle 1 tane çekin. Sonra ileride o süper formda çektiğiniz barfiksi 2 yapın. Bırakın o hala kötü formda 25 26 tane çeksin. Bırakın sayılar onların olsun. Bırakın kaslarınızın nasıl çalıştığına karar veremeyen soyut sayılarla hava atsınlar. Bırakın az tekrar yaptığınız için size alaycı bakışlarla baksınlar. Siz o en iyi formda yaptığınız hareketleri çoğaltmaya bakın. Çoğaltın derken sayıya odaklanmayın tabi gene. Her zaman maksimumunuzu yapın. Ben mesela saymam şınavlarımı vs. Ne gerek var? Sayı kimin umrunda? Önemli olan sonuna kadar, tükenene kadar hareketi yaparak kasları en iyi şekilde çalıştırmak. Hareket kolay gelmeye başlayınca zaten ister istemez artacak tekrarlarınız. Gelişmenizde çok önemli olacak bir faktör de tükendiğinizi hissettiğiniz anda, son tekrarınızda hareketi olabildiğince yavaş bırakmak. Öyle yorulunca pat diye bırakmayın. Hareketlerin negatifi de hareketin kendisi kadar önemli. Eğer hareketin negatifine önem vermiyorsanız, hareketin sadece yarısını yapıyorsunuz demektir. O yüzden böyle gücünüzün son raddesine kadar yapın, titremekten zayıf görünmekten korkmayın. Titremeden güçlenemezsiniz. One punch man izleyeniniz varsa Saitama gibi geberene kadar yapsın hareketi.


 Özet olarak aslında önemsemediğiniz insanlara güçlü görünmek için kendinizi kandırmayın, sizden önemli değil hiçbiri. Kaslarınızı en iyi şekilde çalıştırmak istiyorsanız, egzersizi en iyi şekilde yapmak zorundasınız. 100 kişi bile sen şınav çekerken gözlerini sana diktiyse, 1 tane çekebiliyorsan da aslanlar gibi doğru bir şekilde yap. Sen kendine saygı gösterirsen insanlar da gösterir zaten merak etme ama sen gene de insanların ne düşündüğünü boşver. Size kişisel hocalık yapan birinin bile gösterdiği yanlış olabilir. Elinizde internet gibi müthiş bir kaynak var. Hareketlerin doğru formlarına bakın. Yeni bir hareket de gösterse size, eve gelince internetden doğru haline bakın emin olmak için.

Diğer bir önemli konuda sakatlanmalar. Eğer hareketi sürekli olarak, çok uzun bir süre yanlış yaparsanız sakatlanma olasılığınız çok yüksek. Sonra sana derler ki " sen sporu sağlık için yapmıyor muydun yeaa hehehe nasıl oldu bu? hehehe ironiye bak" sen de dellenirsin içinden ağaza kürek vurma istediği gelir. O yüzden egzersizleri az yapabiliyorsanız bile doğru yapın ki uzun yıllarca spor yapabilin. Bir an önce gelişeyim, Hulk gibi olayım deyip hızlı at örneğine dönmeyin. Sakatlanmaların büyük kısmı da ego yüzünden olabiliyor. Her insan az çok kendi limitini bilir, ama bir ortam olur, başkaları o hareketi yapıyor diye sen de limitini aşıp yapmaya çalışırsın ve sakatlanırsın. Ben mesela 2 yıl önce falan wall run (duvara çıkma) çalışırken abartmıştım. Pek fazla da ısınmadan yapıyordum ve her duvara çıktıktan sonra da atlıyordum. Bunu biraz hızlı hızlı ve uzun zaman yapınca sakatlanmıştım. Yürüyünce falan ayağım ağrıyordu bazen ve bunun geçmesi cidden uzun sürdü. O yüzden vücudunuz alışık değilse zorlamayın çok. Limitinizin farkında olun ve ego yapmayın. Valla ben dersimi aldım.

Egzersizleri doğru bir şekilde yapmamanızın getireceği diğer bir şey de kaslarınızın eşit şekilde gelişmemesidir. Hani şöyle sorular soruluyor ya "hocam benim sağ kolum sol kolumdan daha büyük bunu nasıl eşitleyecez?" ya da "benim sağ göğsüm sol göğsüme oranla biraz daha şişkin nasıl eşitleyecem?" işte bu egzersizde ağırlı bir yönden diğerine daha fazla verme yüzünden oluyor. Spora başlamadan eğer sağlak biri isek sağ kolumuz daha güçlü olabilir bu normaldir. Ama zorlandığımız her zamanda yükü sağa atıp kurtulmaya çalışırsak, formumuz da bozulur, sol tarafımız daha az gelişir. Eğer öyle bir eşitsizliğiniz varsa hareketleri yaparken yükün gelişmemiş tarafınıza daha çok binmesini sağlayarak eşitlemeye çalışabilirsiniz.  Sonra şöyle olmayın bak:



Başka bir dezavantajı da çok çok yavaş gelişmenize neden olur. Mesela barfiks çekmek için gereken egzersizleri doğru şekilde yapmazsanız doğal olarak kaslarınız da o ölçüde çalışmış olacağı için 1 tane doğru formda barfiksi belki aylar sonra çekebileceksiniz. Ben mesela çok insan gördüm 1-2 yıl çalışmış ama hala muscle up yapamıyor. Eğer barfiksi düzgün bir şekilde yapmaya alıştırmadıysanız kendinizi, muscle up da yapamazsınız. O yüzden zincirleme felakete sürüklenmek istermiyorsanız en başından düzgün yapın egzersizleri. Mesela el çırpmalı şınav yapmak için önce şınavda ustalaşın. Sonra hareketin daha zoruna geçersiniz. Bu şekilde ilerlerseniz sizin için daha sağlıklı olur. Spor yaparken neden spor yaptığınızı her zaman hatırlayın. Aranızda kız tavlamak veya erkek etkilemek için, böyle son derece sığ bir nedenle spor yapanınız varsa bile o da bu dediklerime uymak zorunda.

O yüzden artık birbirinize "kaç barfiks çekiyorsun ?" diye soracağınıza "nasıl barfiks çekiyorsun?" diye sorun. Ya da salonda insanların tekrar sayılarına dikkat edeceğinize formlarına dikkat edin. Bakalım önceden saygı duyduğunuz insanlar şimdi gözünüzde nerede olacak? Bu arada hep barfiks şınav örneğini verdim egzersizlerde. Bunlar temel ve herkesin bildiği hareketler olduğu için bunlardan örnek verdim. Bu dediklerimi bütün hareketler için düşünebilirsiniz ama şu bi gerçek ki genelde kendi vücut ağırlığıyla çalışılan hareketlerde daha çok yanlış forma rastlanıyor, özellikle şınavda. Temel hareketlerde ustalaşmak size gerçekten çok fayda sağlayacak. Salonlarda gördüğünüz izbandutların şınav falan çekmemesine bakmayın siz. İnsan kendini çok gelişmiş gördüğünde en temel hareketlerden kopabiliyor. Eğer şınav hafif geliyorsa ağılık yeleği giyilebilir veya benim gibi çantanın içine ağırlık koyarak da yapabilirsiniz. Bir diğer alternatif direnç bantlarıyla yaparak hareketi zorlaştırabilirsiniz. Şınav mükemmel bir hareket unutmayın vücudun çoğu yerini çalıştırır. Yeter ki sayılara kafayı takmayın ve doğru şekilde yapın.



Gelecek yazıda benim en sevdiğim hareket olan barfiks nasıl çekilir, rep(tekrar) arttırmak için neler yapılabilir? gibi konulardan bahsetmek istiyorum ama bakalım belki başka konuyla ilgili bir şey de yazabilirim. Bu arada herhangi bir sorunuz olursa yorumlara yazmaya da çekinmeyin elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım.

Hadi selametle...
Hakan


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kartlı Geçiş Sistemi Nedir ? Spor Salonu Turnike

Kartlı Geçiş Sistemi Kart erişim güvenliği ve kapı sistemleri, personel giriş / çıkış ve erişim kontrol seviyesinin önemli olduğu yerlerde (işyerleri, fabrikalar, oteller, vb.) Kullanılan bir güvenlik erişim kontrol sistemidir. Turnike Kartlı Ödeme Sistemi Kart erişim sistemleri genellikle personel takibi, ödeme sistemleri, erişim kontrolü ve yemekhane otomasyonu uygulamalarında kullanılmaktadır. Ödeme kartı ödeme sistemleri, özellikle şehir kartları gibi toplu taşıma araçlarında kullanılmaktadır. Kantin ve kantin otomasyon uygulamalarında da kullanılır. Spor salonlarında, havuz erişim kontrol uygulamalarında üye izleme sistemleri kullanılmaktadır. Güvenlik geçiş sistemleri üniversite, holding ve plaza girişlerinde kullanılmaktadır. Personel katılım sistemi, bordro hesabı gerektiren tüm işletmeler için bir çözümdür. Üniversiteler için kampüs kartı çözümlerinde, hem güvenlik girişi hem de ödeme sistemleri entegre edilmiştir. Geçiş Sistemleri Yukarıda belirtilen tüm kart geçi

Kısa Sürede Nasıl Barfiks Çekebilirim?

Selamlar,  Önceki 2 yazımda biraz genel ve temel konulara değinmiştim, bu yazı biraz daha spesifik olacak. Size en favori egzersizim olan barfiksi nasıl çekebileceğinizi ve nasıl geliştirebileceğinizi anlatmaya çalışacağım.  Öncelikle şunu söyleyim barfiks çekemiyor olmanız, sizin kollarınızın tamamının güçsüz olduğu anlamına gelmez. Genelde barfiks çekemeyenler başta böyle düşünüyor ama şöyle bir gerçek var ki barfiks çekerken sırt, kanat, omuz, karın, kol hep beraber çalışır. Aslında kolunuzun güçsüz kaldığı bölge genelde "brachioradialis" denilen kas grubudur. Barfiks çektiğinizde bu kasların aktif olduğunu göreceksiniz. Diğer bir unsur da kanat bölgesinin ve sırtın az gelişmiş olmasıdır.Bu arada barfiks derken avuç içlerinin yüze bakarak çekildiği, gavurun "chin up" dediği şeyden bahsetmiyorum şu an ama ona da değineyim biraz; genelde barfiks(pull up) çekemeyen biri belki 1-2 tane chin up çekebiliyor bunun nedeni chin up'ın bicepslere daha fazla yuk bindirm

Turnike Giriş Kartı • Kart Basım Merkezi • 1. Kalite Çift Yön Baskı

Personel Giriş, Kimlik Kartları Personel Kimlik Kartları Kartlı geçiş/Turnike Personel giriş kartları . Ücretsiz personel kimlik giriş kartı tasarımı , 1. kalite çift yön baskı ve kredi kartına taksit seçenekleri. * RFID Proximity/Mifare kart okuyucu ile çalışan tüm kartlı personel geçiş sistemlerine uygun giriş kartları . * Minimum 100 adet Kart Basım Personel Kimlik:  Kartlar, Yazılımlar/Programlar ve Geçiş Sistemleri Personel Kimlik Giriş Kartları ÜCRETSİZ Personel Takip Programı Personel Turnike ve Kartlı Geçiş Sistemleri